Wednesday, 10 October 2012

Levolux takes sustainability to a new level



Originally built in 1991 as one of the earlier phases of the renowned Broadgate development, the eleven storey office building, 199 Bishopsgate in central London recently benefited from a £35 million refurbishment project, including a new roof level Louvred plant enclosure and internal Roller Blinds, both courtesy of Levolux.

John Robertson Architects carried out the refurbishment design, which followed a comprehensive brief from building owners British Land and Blackstone to transform the building’s interior and upgrade its energy performance, leading to carbon emission reductions of 60%.

The refurbished building, which is BREEAM ‘excellent’ rated, provides 140,000 sq ft of high quality office space, set in a prominent Broadgate Estate location in the heart of London’s financial district.

Work was carried out throughout the building and as the UK’s leading Louvre specialist, Levolux was approached at an early stage to develop a Louvred enclosure at roof level and to supply and install internal Roller Blinds on ten of the building’s eleven floors.
Perhaps the most significant change is at roof level, where new and replacement M&E plant has been consolidated. New energy efficient chillers now occupy this area alongside air handling units, providing greater operational efficiency and creating amenity space within the building.

A Louvred enclosure was required to screen unsightly plant from view and to allow large volumes of air to circulate around plant, which is essential for it to operate efficiently. The custom solution comprised Levolux’s ‘I’ Blade Louvres, along with Acoustic Louvres and Ventilation Louvres.

‘I’ Blade Louvres are arranged horizontally, formed into 140 panels positioned above the plant and equipment at roof level. These provide effective screening to exposed plant and equipment, presenting a clean, attractive appearance when viewed from overlooking buildings.
As plant and equipment has been relocated to roof level a higher level of acoustic insulation is required. To provide this, Levolux incorporated 74 panels of Acoustic Louvres into the inclined roof canopy, with faceted sections that follow the curved contours of the building.
In addition, Levolux used its ‘S’ profile Ventilation Louvres at a 100mm pitch to provide a weather-resistant, ventilated facade to protect the building’s heating and cooling plant. The Louvres, which are arranged vertically with a height of 2 metres, extend to a length of 7.5 metres and are backed by a 75mm thick insulated panel to protect against frost. 

Levolux also supplied and installed its popular 760L internal manual Roller Blinds throughout ten floors. In total, Levolux fitted 855 Roller Blinds, all featuring a stainless steel bead chain, a 20mm diameter extruded aluminium bottom bar and an attractive, cool grey fabric with an openness factor of 5%.

Thanks to the emphasis that British Land and Blackstone put on environmental considerations and the adoption of highly sustainable, energy efficient features, such as the consolidation of M&E plant under a Louvred roof enclosure, the building’s carbon emissions have been cut by a staggering 60%. This will not only benefit the building’s occupiers, but also the wider community.

For more information, visit www.levolux.com.

No comments:

Post a Comment