Tuesday, 12 July 2011

Levolux is flying high in Dublin

Dublin Airport’s new 75,000m2 Terminal 2 building is visually striking and extremely energy efficient, thanks in part to an impressive installation of Louvres, courtesy of Levolux.

Designed by a team consisting of Pascall + Watson architects, Arup and Mace, Terminal 2 has an attractive curved facade and creates an exciting new gateway to Ireland. The 3-storey terminal building is capable of handling 15 million passengers each year, with 54 check-in desks, 40 shops and 19 new aircraft parking stands.

The check-in hall benefits from full-height glazing on east and west-facing elevations, flooding the area with natural daylight. Other areas where passengers dwell, such as the departures lounge, baggage reclaim and security, also benefit from natural daylight, arriving through a south-facing glazed elevation and numerous skylights.

To ensure the building is not exposed to excessive solar heat gain and glare, Levolux was invited to develop a comprehensive external Solar Shading solution, drawing on its significant experience gained from similar projects in this sector.

The custom solution, which has been applied throughout the main terminal building, on an adjoining combined heat and power facility and on a link bridge, comprises extruded aluminium Aerofoil Fins, Fabricated Fins, in addition to Ventilation and Screening Louvres.

On exposed south, east and west-facing glazed elevations of the terminal building, Levolux installed perforated aluminium Fabricated Fins horizontally in vertical stacks. The Fins, measuring 690mm in width, provide effective shading, while the perforations are engineered to allow outside views and to maximise the use of daylight. The Fins vary in length, with clear spans of 3 metres and are cantilevered up to 1 metre past vertical supports at each end.

Across the building’s south-facing elevation, stretching 160 metres, the roof has been extended to form a projecting shading canopy incorporating three aluminium Aerofoil Fins, each engineered with a structural central core. The Fins are arranged horizontally, increasing in width from 500mm along the front edge to 700mm at the rear. Bracing at 3 metre intervals, allows the Fins to achieve spans of up to 9 metres.

At roof level, above a 9 metre wide glazed channel which stretches 130 metres along the spine of the building from north to south, Levolux installed its 500mm wide aluminium Aerofoil Fins. The Fins are arranged horizontally, running from east to west, fixed at 666mm centres, each with a clear span of 4.5 metres. While Fins exposed to the north and south are set at an angle of 25° degrees, those in the centre are angled at 39°, allowing more daylight to penetrate the core of the building.

Elsewhere, the same 500mm wide aluminium Aerofoil Fins have been used to shade six separate skylights set into the roof of the terminal building. The skylights are all 3.2 metres wide and vary in length from 27 to 45 metres. The Fins are grouped into 6 rows, with clear spans of up to 3.2 metres, fixed between aluminium side-plates.

To complete the installation, Levolux utilised its ‘Z’ profile and aerofoil-shaped Screening Louvres, and its ‘S’ profile Ventilation Louvres. In total, Levolux provided more than 1,600m2 of Louvres, applied to the main terminal building, the adjoining combined heat and power facility and on the link bridge. The Louvres combine effectively to create an attractive, protected facade, behind which mechanical and electrical plant can operate efficiently. The Louvred sections incorporate numerous single and double doors, which are fitted with panic bars.

Colm Moran, Chief Asset Management & Development Officer for the Dublin Airport Authority (DAA) paid tribute to Levolux for their contribution on the project, commenting “The DAA is very satisfied with the shading and ventilation solution provided by Levolux for Terminal 2, which delivers a sustainable, energy efficient product that blends neatly with the overall architectural impression of the building.”

All external shading Louvres have been given a natural anodised finish, complementing the building’s aluminium cladding. In contrast, the Screening and Ventilation Louvres have been given a subtle light grey powder coating.

The attention to detail demonstrated by Levolux impressed Pascall + Watson Project Director, Paul Ruggles, who commented “Levolux was very accommodating of our precise requirements for large, perforated louvres to go onto the Check-In Building and we were delighted with the result."

With its futuristic, award winning design, featuring a state-of-the-art external Solar Shading solution from Levolux, Terminal 2 is equipped to deliver a better passenger experience service and will provide a welcome boost to the Irish economy.

For more information, visit http://www.levolux.com/.

No comments:

Post a Comment